Ebbenhout betekenis & definitie

Hout, afkomstig van den Diospyros, is effen zwart van kleur, doch komt ook gestreept voor. E. is zeer zwaar (s.g. 1,18 — 1,33), steenhard en daardoor moeilijk te bewerken.

Het laat zich zeer mooi politoeren en wordt daarom gebruikt voor inlegwerk en luxe-voorwerpen. Het is zeer kostbaar en wordt per gewicht verhandeld.

Een kenmerk voor de echtheid van e. is het zaagsel, dat evenals zwarte peper prikkelend op de reukorganen werkt. De groeiplaatsen van e. zijn o.a.

Bombay en Ceylon, Madagaskar, Makassar en Celebes. Oeverhaus Ebbenhoutgewassen Ebenaceae, vormen een 320 soorten tellende, over het algemeen tropische plantenfamilie, meerendeels boomen. De bladeren zijn leerachtig, de bloeiwijze is trosvormig en okselstandig, de vrucht is een bes.

De meeste soorten der vijf geslachten hebben donker, zeer bruikbaar kernhout, vooral voor meubelfabricage; daarom zijn sommige soorten in cultuur genomen. De geslachten Maba met 80 soorten en Diospyros met 200 soorten bewonen alle werelddeelen behalve Europa, terwijl Royena en Euclea Afrikaansch zijn. Bouman Hermann Ebbinghaus Duitsch psycholoog, vooral bekend door zijn onderzoekingen over het geheugen; * 24 Jan. 1850 te Bannen, ✝ 26 Febr. 1909 te Halle.

In 1880 privaat-docent te Berlijn, 1894 hoogleeraar te Breslau, 1905 hoogleeraar te Halle.Werken: Ueber das Gedachtnis (1885) ; Grundzüge der Psychologie (1902); Abrisz der Psychologie (1908). v. Doel