Eau des Carmes betekenis & definitie

Aromatische spiritus, werd oorspronkelijk bereid in het Carmelietenklooster in de Rue Vaugirard te Parijs. De bereiding dateert van 1611, het voorschrift werd geheim gehouden.

In vsch. pharmacopeeën zijn voorschriften voor de bereiding opgenomen: de Ned. Pharm.

Ed. V laat marjolein, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en coriandervruchten met spiritus en water macereeren en afdestilleeren; de zoo verkregen vloeistof bevat 63% alcohol en wordt in de geneeskunde druppelsgewijze gebruikt als „verwarmend” middel of uitwendig als eau de cologne.

In Ned. wordt het door de Carmelieten in den handel gebracht in het klooster te Geleen, op verzoek wordt het ook in de andere Carmelietenkloosters vlg. het oude geheime recept geleverd.Lit.: Comm. Ned. Pharm. Ed. V (III). Hillen Eb of ebbe heet de vallende beweging van het water onder den invloed der → getijden.

Dubbele ebbe is het verschijnsel, dat de ebbe ongeveer tweemaal zoo lang aanhoudt als normaal is. Aan dit zeldzaam gebeuren, dat op 2 Aug. 1673 plaats vond, schreven tijdgenooten toe, dat de Engelschen, terwijl de Hollandsche vloot op Schooneveld lag, niet op de Ned. kust konden landen. Enkele jaren later ontstond de legende, dat het verschijnsel zich in het rampjaar 1672 (Juli) zou hebben voorgedaan en werd dit door het volk als een wonder Gods uitgelegd.

Lit.: Fruin, Over de dubbele ebbe in het jaar 1672 (V. G. IX). Cornelissen Ebabbar Tempel van den Babylonischen god Sjamasj in de steden Sippar en Larsa.