Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-06-2019

Dijon

betekenis & definitie

Hoofdstad van het dept. Côte-d’Or (Frankrijk; 47° 19' N., 5° 7' O.); oude hoofdstad van Bourgondië.

De stad ligt tegen de Côte-d’Or op 245 m hoogte; 90 870 inw. (1931). Bisschopszetel; universiteit.

Prachtig oud stadhuis (graven van Jan zonder Vrees, Philips den Stouten enz.). Bossuet, De Brosses, Crébillon, Rameau werden geboren te D.

Handel in graan, wijn, hout, tuinbouwartikelen.Lit.: Chabeuf, Dijon à travers les âges (1897); A. Kleinclausz, Dijon et Beaune. Heere Kunst. Hertog Philips de Stoute van Bourgondië stichtte te Dijon in 1383 het Kartuizer klooster, waar zich op de binnenplaats het fragment van de Mozesbron van Claus Sluter nog bevindt (zie plaat bij artikel → Sluter). Van de oorspronkelijke hooge kruisigingsgroep is alleen de voet behouden niet de 6 profeten, w.o. Moses (een afgietsel bevindt zich in het Rijks Museum te Amsterdam). Eveneens van Claus Sluter is het grafmonument van Philips den Stouten, met arcaden omgeven, waarin een treur stoet van 40 hovelingen en monniken.

De stad bezit een typische architectuur, w.o. de Gotische Notre Dame en de 16e-eeuwsche S. Michelkerk met een rijk Renaissance-portaal. Terlingen-Lücker Dikai, dikastai Dikè heette voor de Atheners, in een engere beteekenis, en in tegenstelling met de graphè, elk privaat proces. Toen de rechtspraak van de → archonten en den → areopagus naar de → heliasten was overgegaan, werden de dikastai (rechters) jaarlijks ten getale van 6 000 (waaronder 1 000 plaatsvervangers) door het lot aangewezen onder de burgers, die 30 jaar oud waren en volledig burgerrecht bezaten. Zij oefenden dit ambt uit in 10 afdeelingen (dikastèria) van 500 man, en ontvingen daarvoor, sedert 425 v. Chr., 3 obolen zitpenningen. E. De Waele