Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 23-04-2019

Chartaal geld

betekenis & definitie

Chartaal geld - is geld, dat door de wet (= charta) tot wettelijk betaalmiddel (tot ieder of tot een bepaald bedrag) verheven is. Volgens de meening van G. F. Knapp, die leert, dat het alleen de staat is, die aan het geld zijn waarde geeft, is alle geld chartaal geld. Men gebruikt chartaal geld ook wel in tegenstelling met ➝ giraal geld; de tegenstelling is dan: baar geld tegenover overboekingsgeld.

Betaalmiddelen tot ieder bedrag zijn in Ned. het gouden tientje en vijfje, de rijksdaalder, de gulden, de halve gulden, de biljetten der Ned. Bank en de zilverbons; wettelijk betaalmiddel tot 10 gld. zijn: het kwartje en het dubbeltje; tot 1 gld. de nikkelen stuiver; tot 25 cent de bronzen munten. Niet-wettelijk betaalmiddel is de gouden ➝ dukaat.

Betaalmiddelen tot ieder bedrag zijn in België de biljetten der Nationale Bank. Gouden of zilveren munten worden sedert den oorlog niet meer aangemunt en de vooroorlogsche zijn practisch ook niet meer in omloop. De vooroorlogsche gouden muntstukken worden door de Nationale Bank tegen een vastgestelden prijs ingekocht (nagenoeg zevenmaal het nominaal bedrag).