Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-04-2019

Bijdrage

betekenis & definitie

Bijdrage - (leer der financiën). De bijdrage is een bestemmingsheffing, welke de bijzonderheid heeft, dat de groep van hen, die haar opbrengen, door de besteding van haar opbrengst een bijzonder voordeel van de overheid verwerft.

Bijv. de wegen- en rijwielbelasting in Ned.; de opbrengst van deze bel. wordt aangewend voor den aanleg van nieuwe wegen en de verbetering en het onderhoud van bestaande wegen, waardoor in het bijzonder de gebruikers van motorrijtuigen en rijwielen, die deze bel. moeten opbrengen, worden gebaat (voor andere voorbeelden van bijdragen, ➝ Belastingwetgeving in Ned. III A). — Het onderscheid met de retributie ligt hierin, dat geen enkele betaler van een bijdrage individueel aanspraak heeft op den overheidsdienst, welke uit de opbrengst van de bijdrage wordt gefinancierd; het voordeel van dezen overheidsdienst is enkel aanwijsbaar voor de groep, die de bijdrage opbrengt. Economisch behooren de bijdragen tot de belastingen (deze meening wordt niet algemeen aanvaard); juridisch zijn zij in Ned. op een enkele uitzondering na als belasting geconstrueerd.

Lit.: v. d. Dries, Bestemmingsheffingen; Bordewijk, Theorie der bel.; Cort v. d. Linden, Leerboek der financiën; Smeets, Juridisch begrip „Belastingen” en aldaar verder vermelde literatuur.

Smeets.

” Bijdragen voor de Geschiedenis van het Bisdom van Haarlem verzameld en uitgegeven op last van den bisschop. Het tijdschrift verschijnt sinds 1872.