Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-02-2024

Bastien-Lepage

betekenis & definitie

Jules, Fransch portret-, landschap- en genreschilder. * 1 Nov. 1848 te Damvillers, + 10 Dec. 1884 te Parijs. Studeerde te Verdun en sinds 1867 te Parijs op de Ec. des Beaux Arts en bij Cabanol.

Schilderde omvangrijke genrestukken en portretten, motieven uit het landleven en een enkele maal bijbelsche of hist. tafereelen. Bovenal muntte hij uit als portretschilder. Beroemd zijn zijne portretten, o.a. van Sarah Bernhardt (1879) en M. Andrieux (1880). Van zijn grootere composities zijn te vermelden de Jeanne d’Arc (1880), de houthakker en de portretgroep van zijn ouders. Hoewel in den beginne een lichte invloed van Manet in zijn werk merkbaar was, ontwikkelde hij zich als een degelijk schilder met een persoonlijke opvatting en kijk op de natuur.

Zijn onderwerpen, ontleend aan het landleven, missen evenwel de groote kracht en het doorleefde van de boerenfiguren van J. F. Millet. Zij zijn eerder smaakvol gearrangeerde, soms eenigszins gemaniëreerde ateliercomposities.Werken: o.a. in het Luxembourg te Parijs, de musea te Lille en Verdun en het Mesdag Mus. te Den Haag.

L i t.: A. Theuriet, Jul. Bastien-Lepage; L.de Fourcaud, Bastien-Lepage. Sa vie et ses oeuvres (Parijs 1885).

de Stuers.

Bastille is in het algemeen de naam voor elke Fransche gevangenis-vesting. De naam geldt echter in het bijzonder voor de in Parijs opgetrokken staatsgevangenis, ca. 11175 gebouwd als vesting in den buitenmuur van Parijs; door stadsuitbreiding lag ze ong. 1600 midden in den faubourg Antoinc; werd nu arsenaal, verblijf voor hooge bezoekers, sinds Richelieu gevangenis. Behandeling goed (eigen kamers en bedienden, bibliotheek; slechts weinigen zijn in de kelders opgesloten). 14 Juli 1789 werd de B. bestormd door het gepeupel, dat er wapenen zocht. De revolutie zag in dezen val van de B. een symbool: einde van de koninklijke „willekeur” en maakte 14 Juli als Bastille-dag tot nationalen feestdag; sinds den wereldoorlog gevierd als „Dag der overwinning”.

L i t.: Funck-Brentano, Archives et Légendes de la Bastille.

V. Claassen.

Bustille-dag, > Bastille.

< >