Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-01-2024

Adresboek

betekenis & definitie

alphabetische naamlijst met adres, beroep enz. der inwoners van een stad, van een land, van personen, die eenzelfde beroep of van firma’s, die eenzelfde bedrijf uitoefenen. Het eerste a. verscheen te Parijs in 1691.

Behalve vele plaatselijke a. bestaan in Ned. o.a. het Alg. A. van Ned. voor Handel, Landbouw, Nijverheid en Verkeer, met medewerking der regeering uitgegeven (61932, N.V. Rud. Mosse), het Financieel A. voor Ned. (361932, J. H. de Bussy), Sijthoff’s A. van den Nederl. Boekhandel en aanverwante vakken (781932).

De Pius-Almanak (681932) geeft systematisch de kerkelijke indeeling van Ned. in bisdommen, dekenaten en parochies, een opgaaf van de religieuze orden en congregaties, onderwijsinstituten, cultureele instellingen, de Katholieke pers, charitatief-maatschappelijke en stand- en vakorganisaties, benevens in een aanhangsel een alphabetische naamlijst der geestelijken in Ned. en in de missiën. Een derg. naamlijst, beperkt tot het betr. diocees, is zoowel systematisch als alphabetisch in het directorium van ieder bisdom opgenomen. In verschillende plaatsen verschijnen jaarboekjes, waarin uitvoerige opgaaf van de adressen, die voor Kath. van belang zijn (vgl. Jaarb. van Kath. Amsterdam, 1932). P. Coebergh.

Voor België: „Annuaire du Commerce et de l’Industrie de Belgique” door Mertens en Rozez te Brussel. Buitenland: Didot-Bottin, „Annuaire du Commercezie; „Kelly’s Directory of Merchants Manufactures and Shippers of the World”.

< >