Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

WETGEVING, Kerkelijke

betekenis & definitie

behoort tot de herderlijke taak der Hiërarchie, die niet slechts Christus als de weg des levens te prediken heeft, doch ook concrete aanwijzingen in concrete situaties te geven heeft omtrent de wijze, waarop deze weg bewandeld moet worden. En zoals het Christus is, die in en door de Hiërarchie doopt en leraart, zo is ook Hij zelf het die in en door haar herderlijk beleid de Kerk leidt.

Van een tegenstelling tussen „liefdesKerk” en „rechts-Kerk” is daarom geen sprake, zomin als van een tegenstelling tussen Evangelie en wet. De kerkelijke wetgeving is als de zichtbare uitdrukking van de geheimvolle liefde, die sacramenteel in de gelovigen is gewekt.

Gehoorzaamheid aan deze wetgeving is een verplichting krachtens innerlijke adeldom. Er schuilt steeds een stuk spiritualisme in hen, die de kerkelijke wetgeving willen ontlopen of minimaliseren, zoals bijv. bij Doopsgezinden en Congregationalisten het geval was.

Door de meeste Kerken wordt dan ook de noodzakelijkheid van een kerkelijke wetgeving erkend en wordt de synode veelal aangewezen als de eigenlijke wetgevende instantie (zie Kerkelijk recht; Jurisdictie) J. c. G.