Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

PSYCHOLOGIE

betekenis & definitie

is de wetenschap, welke zich bezighoudt met de bestudering van het menselijk gedrag. De eigenlijke psychologie in de moderne zin van het woord is eerst ongeveer een eeuw oud.

Ze ontstond in Duitsland (Wundt) en kreeg vooral grote uitbreiding in Amerika. De huidige psychologie omvat tientallen richtingen en houdt zich met tal van problemen bezig.

Men kan onderscheid maken tussen de theoretische psychologie, welke gedeeltelijk aansluiting vindt bij de wijsbegeerte, en de toegepaste psychologie, welke practische problemen op het gebied van opvoedkunde, geneeskunde en de gemeenschap bestudeert.Een andere onderscheiding is die van de verschillende terreinen, waarop het psychologisch onderzoek zich beweegt, bijv. de kinderpsychologie, paedagogische psychologie, ontwikkelingspsychologie, volkerenpsychologie, sociale psychologie, medische psychologie en dierpsychologie. Elk van deze takken van onderzoek is met name in de laatste 50 jaar tot een specialisme uitgegroeid met eigen methoden en belangrijke resultaten. De opleiding tot psycholoog is dan ook in Nederland sedert jaren gescheiden van andere opleidingen en elke universiteit bezit een aparte psychologische afdeling. De opleiding duurt ca. zeven jaar en geeft recht op het uitoefenen van het ambt van psycholoog op verschillend gebied. In de moderne maatschappij wordt aan de toegepaste psychologie een steeds groter plaats ingeruimd. Ook voor de opleiding van zielzorger, jurist, econoom en maatschappelijk werker wint de psychologie aan betekenis. In deze laatste gevallen is het van belang, dat de wetenschappelijke psychologie zich bezighoudt met de speciale psychologische problemen, waarmede deze ambten en beroepen te maken hebben.

j. D.J./A. CH.