Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

LITURGISCHE KLEUREN

betekenis & definitie

voor de liturgische gewaden werden door Pius V voorgeschreven bij de herziening van het missaal in 1570; de daarbij vastgestelde regels gaan terug op gebruiken, die reeds in de Middeleeuwen vaste vorm hadden aangenomen. De witte kleur wordt gebezigd op de hoogfeesten des Heren, op de feesten van Maria en heiligen-nietmartelaren; rood geldt voor Pinksteren, lijdensfeesten van Christus en martelaren; groen wordt gebruikt op de Zondagen na Epiphanië en Pinksteren, ook als in de week de Zondagsmis wordt herhaald; paars is de kleur der boete (Advent,Vasten, Quatertemper, Vigilies); rosé is toegestaan op Zondag Gaudete en Laetare; zwart wordt gebruikt op Goede Vrijdag en in de liturgie der overledenen.

Goudbrocaat mag wit, rood en groen vervangen. In de Oosterse Kerken kent men in het algemeen geen bindende voorschriften voor het gebruik der kleuren.

Met Pasen en op andere hoogfeesten des Heren worden echter witte gewaden gedragen. Op boetedagen is in de Kerken van de Byzantijnse ritus de rode kleur gebruikelijk.