Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

CORPUS

betekenis & definitie

is een Latijns woord, dat „lichaam” betekent. In ons spraakgebruik duidt het aan:

1.het Christusbeeld dat op de kruisbalk is vastgehecht;
2. in de samenstelling Corpus Domini betekent het Christus, tegenwoordig in de H. Eucharistie. Plet feest van Sacramentsdag wordt daarom ook wel Corpus Domini genoemd;
3. een verzameling van wetten, geschriften, enz.

De voornaamste corpora in deze laatste betekenis zijn:

a.Corpus Berolinense (Berliner Corpus) of Die griechischen christlichen Schriftsteller der ersten drei Jahrhunderte, een tekstcritische uitgave van de oudste Griekse kerkvaders. De eerste aflevering verscheen te Leipzig 1901.
b.Corpus Catholicorum of Werke katholischer Schriftsteller in Zeitalter der Glaubensspaltung, uitgegeven onder leiding van Joseph Gerving. De eerste aflevering verscheen te Münster 1919.
c.Corpus Doctrinae is een soortnaam voor theologische verzamelwerken. Het meest bekende in dezen is het Corpus Doctrinae Christianae in de geest van Melanchthon, voor het keurvorstendom Saksen, het zgn. Corpus Misnicum of Philippicuni.
d.Corpus Inscriptionum Graecarutn, een uitgave van Griekse inscripties in opdracht van de Pruisische Academie van Wetenschappen begonnen in 1825.
e.Corpus Inscriptionum Iudaicarum, een verzameling van alle joodse inscripties door J.-B. Frey, Rome 1936-1952.

ƒ. Corpus Inscriptionum Latinarum, een uitgave van Latijnse inscripties in opdracht van de Pruisische Academie van Wetenschappen door Th. Mommsen, begonnen 1863.

g.Corpus Iuris Canonici, de voornaamste rechtsverzameling der Kerk vanaf de Middeleeuwen tot aan de Codex Iuris Canonici in 1918.
h.Corpus luris Civilis, een verzameling van rechtsdocumenten op naam van Justinianns (527-565).
i.Corpus Reformatorum, een verzamelwerk van de werken der Hervormers van de 16de eeuw, door Bretschneider begonnen in 1827.
j.Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, een uitgave van Vaders en kerkelijke schrijvers van het christelijke Oosten met Latijnse vertaling. Sinds 1903 te Parijs verschijnend onder leiding van J. Chabot, H. Hybernat, I. Guidi, I. Forget, later onder leiding van de universiteiten van Washington en Leuven. De magazijnvoorraad is Mei 1940 te Leuven verbrand.
k.Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum of Corpus Vindobonense (Wiener Corpus), een uitgave van Latijnse Vaders en kerkelijke schrijvers, begonnen in 1866.
l.orpus Christianorum, een heruitgave der Kerkvaders onder leiding van de monniken der St. Pietersabdij te Steenbrugge. Eerste aflevering is verschenen in 1953.

Corpus et Syntagma Fidei, een samenvoeging van alle destijds bestaande gereformeerde belijdenisgeschriften; het verving de Harmonia Confessionum van 1581.

j. v. D.