Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 27-07-2021

Zelfkennis

betekenis & definitie

Zelfkennis is de kennis die een persoon in de loop van zijn hele leven over zichzelf verwerft op basis van zijn eigen ervaringen en door introspectie. Zelfkennis draait om zelfonderzoek en het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld. Als ethisch project streeft de persoon ernaar meester over zichzelf en bijgevolg een beter mens te worden.

Zelfkennis hangt dus nauw samen met zelfreflectie en de bereidheid om het eigen denken en handelen kritisch te onderzoeken. Het vereist daarom een ​​zekere objectiviteit bij het beoordelen van persoonlijke eigenschappen, neigingen, vermogens en waarden.

In de Oudgriekse filosofie was zelfkennis "het begin van alle wijsheid". Het motto Gnothi seauton ("Ken uzelf"), dat wordt toegeschreven aan een van de zeven wijzen, sierde de ingang van de oude tempel van Apollo in Delphi.

Psychologische therapeuten zoals freudianen en jungianen helpen hun patiënten om in contact te komen met onbewuste aspecten van hun geest met de bedoeling een gezonde persoonlijkheid te verwerven. Om deze grotere zelfkennis te bereiken is de analyse van dromen de meest voorkomende methode.