Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 28-01-2019

Tarot

betekenis & definitie

Tarot is een set van 78 kaarten met symbolische, archetypische voorstellingen, die zowel als speelkaarten worden gebruikt als voor esoterische toepassingen. Voorbeelden van dat laatste zijn persoonlijkheidsanalyse, meditatie en voorspelling. De benaming 'tarot' verwijst mogelijk naar de rivier Taro in Noord-Italië, de streek waar het spel ontstond.

Tarotkaarten werden omstreeks 1450 ontwikkeld in Milaan en Bologna, en tarot was het eerste kaartspel met troeven. Eeuwenlang bleef het een gewoon kaartspel ter amusement, zonder enige betekenis te hechten aan de afbeeldingen en nummers. Dat veranderde in de late 18e eeuw en vooral in de 19e eeuw toen het spel een occulte interpretatie kreeg van de symboliek. De kaarten werden vroeger vaak teruggevoerd op het oude Egypte, maar het bewijs daarvoor ontbreekt. Evenmin kan worden bewezen dat vóór de 18e eeuw tarot reeds voor voorspelling werd gebruikt, al lijkt het wel waarschijnlijk dat de sterk aansprekende taferelen daartoe moeten hebben geïnspireerd.

Er zijn bij tarot, net als in een gewoon kaartspel, 4 'kleuren', aangeduid met staven, bekers, munten en zwaarden. Deze komen overeen met respectievelijk klaveren, harten, ruiten en schoppen.

Een traditioneel tarotspel bestaat uit 78 kaarten:
- 22 kaarten vormen de "Grote Arcana" met troeven als 'De Magiër' , de 'Hogepriesteres' en 'De Nar'.
- 56 kaarten vormen de "Kleine Arcana". De 16 hofkaarten (page, koningin, koning en ridder) maken deel uit van de Kleine Arcana en stellen personen voor.

Er bestaan verschillende kaartleggingen waar de waarzegger of therapeut gebruik van kan maken. De betekenis van een kaart hangt ook af van de positie waarin zij terecht komt in de legging, bijvoorbeeld heden, verleden, toekomst.

Enkele van de bekendste traditionele tarotspellen zijn de Tarot van Marseille (ca. 1500) en de Rider-Waite-tarot (1910), maar tegenwoordig komen er elk jaar wel nieuwe versies met eigen interpretaties op de markt.