Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-02-2018

Antropologie

betekenis & definitie

Antropologie is de studie of leer van de mens, waarin verschillende aspecten van de mens als biologisch en sociaal wezen worden bestudeerd. Doordat antropologie zo'n breed veld bestrijkt, werd vanaf midden 20e eeuw een opdeling gemaakt in verschillende specialistische studiegebieden.

Antropologie (van het Griekse ἄνθρωπος / ánthrôpos (« mens ») en λόγος / lógos (« leer, kennis ») is de academische discipline die zich als studie van menselijk gedrag bezighoudt met zowel de biologische evolutie van de homo sapiens als alle aspecten van de menselijke cultuur. Haar onderzoeksveld is dus zeer breed, temeer omdat ze over elk onderwerp een geografisch en historisch overzicht wil bieden. Het stereotype van de antropoloog die naar alle uithoeken van de wereld trekt om daar exotische volkeren te gaan bestuderen, of diep in de aarde wroet op zoek naar sporen van verdwenen gemeenschappen illustreert duidelijk dat antropologie breder van opzet is dan gelijkaardige menswetenschappen. We zouden met enig recht kunnen spreken van een 'holistische aanpak.'

In Europa hanteert men op academisch niveau de volgende benamingen voor deelgebieden van de antropologische discipline: biologische antropologie of antropobiologie, linguïstische antropologie, archeologie en culturele antropologie. Daarnaast worden ook wel andere deelgebieden onderscheiden zoals wijsgerige, forensische en religieuze antropologie.