Jorn Vos

Student Commerciële Economie

Gepubliceerd op 22-12-2017

Informatiestress

betekenis & definitie

Informatiestress is het gevolg dat iemand ondervindt wanneer men wordt blootgesteld aan een te grote stroom aan informatie. Informatiestress is een steeds vaker voorkomend probleem, doordat het aantal communicatiemiddelen, de hoeveelheid informatie en de snelheid van verzenden van informatie toeneemt.

Doordat een mens maar een beperkte capaciteit heeft aan informatie dat men kan verwerken zal er bij het ontvangen van te grote hoeveelheid informatie onduidelijkheid en een concentratie probleem ontstaan, dit wordt informatiestress genoemd. Richard Saul Wurman omschrijft informatiestress in zijn boek Information Anxiety als “het zwarte gat tussen gegevens en kennis, dat ontstaat wanneer informatie ons niet zegt wat wij willen of moeten weten”.

Informatiestress kan verminderd worden door actief bezig te zijn met het beperken van de hoeveelheid informatie die je tot je kunt krijgen. Deze hoeveelheid inkomende informatie kan al verminderd worden door het gebruik van je mobiele telefoon, tablet en laptop te beperken. Een andere methode die toegepast wordt om de mate van informatiestress te verminderen is door gebruik te maken van meditatie. Door middel van meditatie komt het lichaam en de geest tot rust, waardoor er beter kan worden omgegaan met de binnenkomende informatie. Naast het beperken van de informatie die je tot je neemt kan het ook helpen om informatie op één plek goed te beheren. Applicaties waarbij je notities aan kunt maken, zoals My Notes en Outlook Notities, kunnen jou goed helpen met het beheren van informatie op een plek. Door informatie op één plek goed te beheren creëer je overzicht en wordt informatiestress verminderd.