Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 09-11-2016

2016-11-09

The Old Firm

betekenis & definitie

The Old Firm is de benaming voor de beladen wedstrijden die tussen de Schotse voetbalclubs Celtic en Rangers, beide afkomstig uit Glasgow, gespeeld worden. Deze wedstrijd vindt in de Schotse competitie vier keer per jaar plaats en wordt wereldwijd als een van de meest beladen derby's gezien.

Naast dat beide clubs uit dezelfde stad afkomstig zijn speelt het geloof van beide supportersgroepen een grote rol in de enorme rivaliteit. De stad Glasgow is namelijk geografisch verdeeld in een Katholiek en een Protestants deel. Tijdens wedstrijden tussen beide ploegen wordt door de Rangers supporters vaak de hand geheven. Dit symbool staat voor "The Red Hand of Ulster" en wordt door Ierse Katholieke, over het algemeen Celtic supporters, als beledigend ervaren. Het symbool staat namelijk voor de Britse overheersing in Noord-Ierland.

Toen beide clubs net bestonden waren het zeker geen vijanden. Ze organiseerden samen vriendschappelijke wedstrijden om inkomsten te genereren. Deze inkomsten waren vooral belangrijk voor Celtic omdat zij toentertijd als goed doel voor kinderen zonder eten diende. De benaming 'The Old Firm' kwam voort uit de goede relatie die beide clubs met elkaar hadden en wordt dus nog altijd (spottend) gebruikt. In de loop der jaren nam het geweld tussen de Katholieke en Protestanten in Glasgow toe, evenals het sportieve succes van beide voetbalclubs. Ze begonnen de Schotse competitie te domineren en vrijwel ieder jaar werd één van de twee teams kampioen van Schotland.

In 2012 kwam er tijdelijk een einde aan The Old Firm nadat Rangers failliet ging. De Schotse competitie daalde flink in aanzien aangezien de belangrijkste wedstrijd verdwenen was. Rangers maakte een doorstart en promoveerde in 2016 weer naar het hoogste niveau. Vanaf het seizoen 2016/2017 wordt The Old Firm weer gespeeld. Celtic werd in alle tussenliggende jaren probleemloos kampioen van Schotland.