Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Derby

betekenis & definitie

Een derby is een sportwedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad of regio. Derby’s zijn over het algemeen meer beladen dan reguliere wedstrijden doordat aanhangers van beide teams in het dagelijks leven dicht bij elkaar staan. Door de extra spanning tijdens deze wedstrijden heeft het een speciale naam gekregen.

Derby’s vinden in alle takken van sport plaats. Zowel op amateur- als professioneel niveau. In het amateurvoetbal vinden er regelmatig derby’s plaats aangezien er vaak meerdere verenigingen per gemeente of zelfs stad/dorp gevestigd zijn. Voor veel sporters is de derby tegen de stads- of regiogenoot vaak het hoogtepunt van het seizoen.

In het professionele voetbal komen derby’s een stuk minder voor aangezien er minder clubs aanwezig zijn in deze competities. De bekendste Nederlandse stadsderby is "De Derby van Rotterdam" waarbij Feyenoord, Sparta en/of Excelsior elkaar treffen. Naast Rotterdam is een stadsderby ook in Eindhoven mogelijk met twee clubs in het betaald voetbal.

Bekende Nederlandse regioderby’s zijn o.a. De Gelderse derby (Vitesse-N.E.C.) en de derby van het noorden (SC Heerenveen-FC Groningen). De interesse in deze wedstrijden is vaak groter dan bij andere wedstrijden. Een derby is wat anders dan een wedstrijd tussen twee rivalen. Zo wordt de Nederlandse klassieker, Ajax-Feyenoord, niet als derby beschouwd vanwege het ontbreken van een gelijkwaardige regio.

In Europa wordt de Schotse derby “The old Firm” als meest beladen gezien. Tijdens deze wedstrijd nemen het katholieke Celtic en protestante Rangers, beiden afkomstig uit Glasgow, het tegen elkaar op. Door de religieuze achtergronden van de supportersgroepen lopen de gemoederen tijdens deze stadsderby vaak hoog op. De rivaliteit gaat zelfs zo ver dat beide clubs samen naar nieuwe shirtsponsors zoeken. Wanneer een bedrijf namelijk op slechts één van de twee shirts zou staan zal de supportersschare van de tegenpartij dit bedrijf ongetwijfeld boycotten.