Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 09-11-2016

2016-11-09

De Rode Duivels

betekenis & definitie

De Rode Duivels is de bijnaam van het Belgisch voetbalelftal dat bestuurd wordt door de Koninklijke Belgische Voetbalbond. De Rode Duivels spelen de meerderheid van de thuiswedstrijden in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Het Nederlands Elftal wordt door de Belgen als de grootste concurrent gezien.

Ondanks dat België veel goede voetballers voortbrengt heeft het weinig succes op grote toernooien. De grootste prestatie die De Rode Duivels leverden was in 1920 toen in eigen land een gouden medaille op de Olympische Spelen werd behaald. Op dat moment bestonden het Wereld- en Europees Kampioenschap voetbal nog niet.

Vanaf de invoering van het WK voetbal in 1930 mochten De Rode Duivels in totaal twaalf keer deelnemen, met het bereiken van de kwartfinale tegen Argentinië in 2014 als beste resultaat. Gonzalo Higuaín maakte het enige doelpunt in die wedstrijd waardoor België werd uitgeschakeld.

De talentvolle lichting uit 2014 werkte een sterke kwalificatiereeks af richting het Europees Kampioenschap van 2016 in buurland Frankrijk. De Rode Duivels werden eerste in hun groep met spelers die ondertussen waren uitgegroeid tot voetbalsterren zoals Eden Hazard, Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku. België ging voor het eerst sinds jaren naar een eindronde met het idee dat ze het toernooi zouden kunnen winnen.

Ondanks alle sterspelers kwamen De Rode Duivels niet geheel uit de verf. De openingswedstrijd werd met 0-2 van Italië verloren waarna er veel kritiek kwam op toenmalig bondscoach Marc Wilmots. Na overwinningen op Zweden en Ierland wist België zich alsnog te kwalificeren voor de achtste finale. Het toernooi eindigde voor De Rode Duivels in de kwartfinale, Wales was met 3-1 te sterk. Het beste resultaat op een Europees Kampioenschap blijft hierdoor het bereiken van de finale in 1980. In Italië verloor België in de slotminuten van Duitsland dat Europees Kampioen werd.