Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 19-10-2016

2016-10-19

De Klassieker

betekenis & definitie

De Klassieker is de benaming voor de wedstrijd die tussen voetbalclubs Feyenoord en Ajax gespeeld wordt. Door de enorme rivaliteit wordt deze wedstrijd door beide supportersgroepen, ongeacht de stand op de ranglijst, als belangrijkste van het jaar gezien. Om veiligheidsredenen wordt De Klassieker sinds 2009 zonder uitsupporters gespeeld.

De eerste Klassieker vond plaats op 9 oktober 1921 in Rotterdam en eindigde in een 2-2 gelijkspel. De verschillen tussen de twee grootste steden lagen aan de basis van de rivaliteit. Amsterdam stond op dat moment bekend als rijke elitestad terwijl Rotterdam als een arbeidersstad werd gezien.

Hoewel beide clubs enorm verschillen en de supporters als meest fanatieke van Nederland worden gezien, hebben toch enkele spelers de overstap van Feyenoord naar Ajax, en vice versa, durven maken. De meest opvallende was de overstap van Ajax-icoon Johan Cruijff in 1983. Na conflicten met het Ajax-bestuur besloot Cruijff de overstap te maken naar aartsrivaal Feyenoord. In zijn laatste jaar als profvoetballer had Cruijff een groot aandeel in het kampioenschap en de bekerwinst van Feyenoord.

Naast de sportieve strijd is De Klassieker ook bekend van het vele supportersgeweld. Op 23 maart 1997 spraken de harde supporterskernen van Feyenoord (S.C.F. Hooligans) en Ajax (F-side) met elkaar af langs de A9 bij Beverwijk. De ontmoeting mondde uit in een massale vechtpartij waarbij Carlo Picornie, lid van de F-side, om het leven kwam. Deze bloederige ontmoeting staat ook wel bekend als 'De Slag bij Beverwijk'.

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord gaat zo ver dat het geweld zich niet enkel richt tot rivaliserende supporters. In 2004, tijdens een wedstrijd tussen de beloftenteams van beide clubs, werden Feyenoord-spelers aangevallen door leden van de harde kern uit Amsterdam. De jaren hierop volgde meer geweld. De klassieker wordt sinds 2009 zonder supporters van het uitspelende team gespeeld.