Presenteren betekenis & definitie

Nu is het alleen nog zaak om het verhaal goed over de bühne te krijgen. Goede presentatietechnieken zijn daarbij essentieel. Ook het beste businessplan kan vanwege een slechte presentatie toch in de prullenbak belanden. Maar met een aantal tips en trucs en met wat oefening in presentatietechnieken, zijn direct goede resultaten te behalen. Uiteindelijk moet het team de belangrijkste boodschap van het businessplan in 30 seconden kunnen vertellen. Dit vanwege de ‘elevator pitch’.

Stel eens voor dat bij de eindpresentatie van het businessplan de veruit belangrijkste potentiële aandeelhouder nog tijdens het handen schudden op zijn mobiel wordt gebeld dat hij in verband met een onverwachte crisis direct terug naar zijn kantoor moet. Hij trekt gelijk zijn jas weer aan en loopt terug naar de lift. Op het laatste moment draait hij zich om en vraagt hij diegene die het businessplan zou presenteren met hem mee te gaan en hem in de lift naar beneden het plan uiteen te zetten. Dit zijn de belangrijkste 30 seconden van het hele business planning proces en wordt de ‘elevator pitch’ genoemd. Iedereen die in zijn loopbaan verschillende businessplannen heeft gepresenteerd, heeft dergelijke spannende situaties meegemaakt.

Zorg daarom voor een gedegen voorbereiding en een goede voordracht, waarbij de kernboodschap steeds op het netvlies moet blijven.