Jenny Evendijk

Weekendhulp bij Het Maanderzand

Gepubliceerd op 24-12-2015

Ambulante handel

betekenis & definitie

Ambulante handel is een manier van verkopen, waarbij de verkoper niet in een verkoopruimte, maar op openbare wegen en markten of via huis-aan-huisverkoop zijn producten of diensten aanbiedt. De verkoop gaat dus niet vanuit de vestiging van het bedrijf, maar via een ambulante verkoper.

Ambulant betekent dat iets of iemand niet gebonden is aan een vaste plaats. Bij ambulante verkoop verplaatst de verkoper zich dichter naar de consument toe, zodat het voor de consument makkelijker wordt om met de producten of diensten in aanmerking te komen. Voorbeelden van plaatsen waar ambulante verkoop plaatsvindt zijn: openbare markten, openbare wegen of voor de deur van de consument.

Openbare markten
De handel op openbare markten gebeurt meestal vanuit kraampjes die samen op een plein staan. Meestal worden markten op vaste dagen in het jaar georganiseerd. De verkopers komen uit verschillende plaatsen en kunnen op deze markt tijdelijk hun producten of diensten verkopen. Een voorbeeld van van een bekende openbare markt is de kerstmarkt in Düsseldorf.

Openbare wegen
Bepaalde verkopers, zoals aanbieders van kaas of vis, kunnen een vergunning van de gemeente krijgen om hun producten op openbare wegen aan te bieden aan de consument. Vaak staan zij dan met een aangepaste wagen op een centrale plaats in een dorp of stad. Deze aanbieders kunnen op openbare markten staan, maar zij kunnen, mits in het bezit van de bijhorende vergunning, hun producten of diensten ook zonder dat er markt is op een openbare plaats aanbieden.

Voor de deur van de consument
De zogenaamde huis-aan-huisverkoop valt ook onder ambulante handel. Een verkoper gaat langs de huizen van potentiële kopers en probeert op die manier hen te overtuigen om zijn product of dienst te kopen. Daarvoor heeft de verkoper in sommige gemeentes een speciale vergunning nodig, namelijk de ventvergunning.