Soft power betekenis & definitie

Soft power is macht uitoefenen om politieke doelen te bereiken door middel van een combinatie van niet-fysiek geweld en geraffineerde diplomatiek optreden (handelsembargo).

Oorlogen tussen grootmachten vallen onder hard power. Het geweld is fysiek, evident, bruut en roept direct reactie op. In de internationale politiek is na 1945 soft power populair en ontwikkelde het zich tot hogere oorlogskunde. Soft power wil de tegenstander met economische sancties, wapenembargo's en culturele boycots op de knieën krijgen. Buiten deze internationale context bestaat er een nauwelijks onderkende meer alledaagse variant van soft power.

Ook in vredestijd kunnen mensen met soft power in aanraking komen. Een voorbeeld is het panopticum in oude koepelgevangenissen. Vanuit een centraal punt houdt één alziend oog iedereen omzichtig in de gaten. En ook al zijn sommige surveillancecamera's in de openbare ruimte niet ingeschakeld, de camera op zich oefent geraffineerd en tactvol macht uit. De geplaatste bewakingscamera's hebben één boodschap: 'Kijk uit, Hogere Machten zien U'. Ter voorkoming van gewelddadige aanslagen worden her en der betonblokken en bloembakken geplaatst en doorgangen met tourniquets vernauwd. Voorbeelden van niet-fysiek geweld gecombineerd met slim lokaal beleid.

De glijdende schaal van machtsuitoefening begint bij hard power (fysiek geweld) en gaat over in soft power (niet-fysiek). Om vervolgens over te gaan in smart power. Fysiek geweld is direct herkenbaar. Sociaalpsychologisch en economisch geweld is al lastiger te onderkennen. Smart power is voor velen nog onbekend terrein. Van belang is te beseffen dat vooral in een internationale context slachtoffers, zelfs doden ten gevolge van soft power kunnen vallen. Denk aan een langdurig handelsembargo. Dus zo soft is soft power niet.