Ostensief betekenis & definitie

Ostensief is in woord of gebaar iets aanschouwelijk maken. Ostensief is willen pronken, ongemerkt soms met andermans veren. Ostensief handelen verandert feiten soms in sterke verhalen. Omgekeerd, ostensief gedrag kan van folkloristische verhalen zonneklaar en aantoonbaar pseudo-feiten maken. Ostentatief is - anders dan ostensief - steeds bewust en uitdagend.

Ostensief handelen (Lat. ostensivus of te herleiden) is je non-verbaal of verbaal en onbewust of bewust herleidbaar uitdrukken. Een baby gebaart aanschouwelijk dat het de poes wil hebben en moeder laat ostensief zien dat de poes lief geaaid wil worden. Haar ostensieve lichaamstaal verbindt de nog abstracte begrippen ´lief´ en ´aai´ met de waarneming van de baby van de levende poes. Verbaliseert waarneembare eigenschappen. Een woord (poes, zwart, lief, harig, vals) hecht zich in deze beginfase aan de materiële wereld (kat, hond, dier). Heel veel later in de ontwikkeling komt de poes terug via het blazende-katten symboolgebaar.

Behalve non-verbaal bestaat verbaal ostensief communiceren. Onbewust treedt ostensief gedrag op indien de enthousiaste verteller zich verhalen van anderen toe-eigent. Er een te herleiden ik-verhaal van maakt. Het privé verhaal geprojecteerd in een inspirerende gebeurtenis alsof het aapje brood hem of haar zelf is overkomen. Uitgesproken bewust ostensief gedrag is dat van de trickster, de grappenmaker, de verteller van hoaxes en zo meer. Kinderfolklore kent vele ostensieve voorbeelden in woord en gebaar (sprookje, sage, mythe etc.).

Een enkele keer loopt ostensief gedrag letterlijk uit de hand. Vallen er zelfs slachtoffers. Een opvallende waarneming en een bijzonder feit worden bizarre verhalen. Veranderen in doodenge beweringen die een eigen leven krijgen. Alles bijeen, ostensief gedrag in woord en gebaar maakt het leven van alledag aanschouwelijk en daarmee aanlokkelijk.