Jannes H Mulder

Jannes H Mulder (2024)

Gepubliceerd op 24-04-2022

Mythe

betekenis & definitie

Mythe of het oeroude verhaal dat steun biedt in het leven en aan het eigen bestaan. De betekenisvolle vertelling over wat eens is gebeurd maar toch van alle tijden is. Het rijmen van het ongerijmde in de vorm van een betekenis gevend geschiedenis.

Waar ook ter wereld, verhalen over bijvoorbeeld de schepping zijn generaties lang doorgegeven. Een mythe verschaft een onomstotelijke waarheid met afdoende antwoorden op levensbeschouwelijke vragen. Vele mythen zijn religieuze waarheden in verhaalvorm, heilig en samen met het ritueel bieden die houvast in samenlevingen.

Soms werken mythen discriminerend ('meisjes kunnen niet rekenen') of zijn mythen schadelijk (vrouwenbesnijdenis). Van generatie op generatie is doorgegeven dat de vagina een mooi gaatje moet zijn en eromheen geschoren waardoor het minder dierlijk wordt. Door de mannelijke component (=clitoris) te verwijderen, wordt zij een echte vrouw. Dergelijke mythen en de daarbij horende mutilerende rituelen vragen doordachte bestrijding.

'Je moet erin geloven' heeft vaak betrekking op het bovennatuurlijke. Ook seculier bezien is mythevorming invloedrijk. De onmogelijke verhalen rondom 5G bijvoorbeeld. Geruchten krijgen een eigen leven en collectieve verbeeldingen doen de rest. Tussen de traditionele mythe als verhaal en het discours of de benaderingswijzen binnen het publieke debat bestaan overeenkomsten. Zo verwijzen oude én nieuwe mythen naar een geconstrueerde agency. Binnen uiteenlopende betekenissysteem ontstaan vervolgens herkenbare enigszins betoverende boodschappen die eindeloos herhaald worden. Mythen zijn binnen religies en godsdiensten en in het seculiere leven onmisbaar.