Jannes H Mulder

www.janneshmulder.nl

Gepubliceerd op 15-04-2020

2020-04-15

Geweld-ritueel

betekenis & definitie

Een geweld-ritueel is het ritueel van maximale fysieke gewelduitoefening. Tijdens het geweld-ritueel komt ceremonieel de dood tot stand. Het geweld-ritueel is de uitgekristalliseerde ultieme vorm van geritualiseerd geweld.

De steniging van een ongetrouwd stel tot de nek in het zand ingegraven of de standrechtelijke executies in Syrië op YouTube. Het methodisch verloop van de straf staat voor het verdiende loon met daaraan gekoppeld wie het gezag uitoefent of de baas is.

Voorbeelden uit het verleden zijn de gifbeker van Socrates en Christus, die zijn eigen executie-instrument, het kruis moest dragen. Bij ons de brandstapel, het schavot en zo verder. Of in verre binnenlanden kannibalisme en koppensnellen. Uit Japan kennen we de harakiri en de kamikazepiloot als voorloper van de hedendaagse Palestijnse zelfmoordterrorist. Onder 'klein' geweld-ritueel valt de afzetting van de rechterhand van de dief of de veertig zweepslagen voor de slaaf.

Het geweld-ritueel, waar gaat het om?

Het gaat om publiekelijk vertoon van macht door middel van afschrikking en waarschuwing waarbij symbolisch verwezen wordt naar de wet, Hogere Machten of verdiende loon. De uitvoering is naar verhouding ordelijk en gedoseerd. Bij het bedachte theater staat de dood reeds vast zoals bij de Mussolini's die na hun executie aan de voeten werden opgehangen. Als laatste voorbeeld de Tunesische jongeman Mohammed Bouazizi die zich eind 2010 met verfverdunner in brand stak waarna de Arabische Lente begon. Ook bij dit lugubere voorbeeld heeft het geweld ritualistische kenmerken. Het is een vorm van zelf-executie en valt onder de ultieme vorm van geritualiseerd geweld.

Bronvermelding