Jannes H Mulder

www.janneshmulder.nl

Gepubliceerd op 11-06-2020

2020-06-11

Emoticons en Emojis

betekenis & definitie

Emoticons en emojis zijn twee vormen van grafische lichaamstaal. Beiden voegen instant emoties aan digitale teksten toe. Emoticons zijn gecomprimeerd leestekens die gelaatsuitdrukkingen weergeven. Bijvoorbeeld : - ). Emojis zijn beeldkarakters die gestileerde afbeeldingen van daadwerkelijke gebaren zijn. Bijvoorbeeld het symboolgebaar van de opgestoken duim.

Lichaamstaal ondersteunt communicatie. Spreken zonder gebaren komt nauwelijks voor. Hoe nu aan mechanisch drukwerk gevoel toevoegen? Gevoelens van ironie en sarcasme, waardering en weerzin, aardigheid en bedroefdheid, sympathie en haat en zo heel veel meer. Digitalisering van het schrift maakte de behoefte aan in tekst gevisualiseerde instant emotie nog veel groter.

Eerst was daar het getekende hartje in een met de hand geschreven liefdesbrief. Eventueel aangevuld met uitroeptekens in pen of potlood. Het typografische gebruik van combinaties van leestekens zoals :- ( , !!! en ;- ) zorgden al vroeg voor getypte vormen van emoties (= emoticons). In 1997 ontstonden in Japan emojis (duim, tranen, drol, ballon etc.). Van deze pictografische uitdrukkingen (= emojis) maakt inmiddels bijna 100% van de online wereld gebruik. Vooral als ze cute zijn.

Het online digitale gebaar verschilt van het offline daadwerkelijke gebaar. Het synchroon en subtiel bewegelijke, de individuele nuances en vooral het direct interactieve en corrigeerbare, dat alles ontbreekt bij stilstaande digitale gebaren. Emoticons en in mindere mate emojis zijn gestandaardiseerd, gefixeerd en universeel. De behoefte aan identiteit leidt ertoe dat er jaarlijks nieuwe bij komen (LGBT-emojis). Inmiddels blijken emojis binnen het beeldkarakterschrift van bijvoorbeeld China anders te worden gebruikt dan in bijvoorbeeld Europa.

Het raadsel hoe gevisualiseerde lichaamstaal aan teksten toe te voegen is opgelost. Binnen tien jaar hebben lichamelijke gebaren zich definitief digitaal online verankerd. Via smartphones zal zich een nieuw beeldschrift ontwikkelen.

Bronvermelding