Cybergeweld betekenis & definitie

Cybergeweld is anoniem vanuit onbekende locaties op internet, in cyberspace, digitaal geweld uit oefenen met als doel opzettelijk schade te berokkenen.

Cyberpesten (cyberbullying) onder scholieren, DDoS aanvallen op handelsbeurzen, ontregeling van uraniumcentrifuges in Iran waarschijnlijk door Israel of hacken van Amerikaanse verkiezingen vermoedelijk in opdracht van Rusland zijn vormen van cybergeweld en zijn afkomstig van (de-)centrale anonieme netwerken. Het gaat over grenzen heen en is goedkoop in vergelijking met cybersecurity. Het risico voor de feitelijke uitvoerders is in de praktijk vooralsnog nihil. Cybergeweld ontleent zijn betekenis vanwege de vloeiende overgang naar cyberwar.

Cyberwar gebruikt glasvezels, computers en elektriciteitsleveranciers niet als slagveld maar als slagruimte. Oorlogen ter land, ter zee of in de lucht lijken afgedaan. Cyberwar is 24/365 fluïde met een ondermijning die complex is vanwege het hybride karakter van de aanvallen (hactivisme, spionage, sabotage, criminaliteit). De schade is primair infrastructureel, niet militair. De mogelijkheden van viraal terrorisme zijn immens (scherm in een vliegtuig op zwart, een stad in de duisternis) met vooral economische gevolgen (stilstaand OV, ondergelopen Westland).

Van Wapons of Mass Destruction naar Massive Wapons of Destruction (Clingendael), naar digitale Pearl Harbour en cyber- 9/11. Uitvoerders zijn niet ‘Rogue States’ maar ‘Rogue Persons’, nerds in Letland, Bosnië of Nigeria die tegen betaling voor hun plezier alles doen (ontwikkelen van Smart Power, Cyber Intifada of trollen).

Arm en rijk, jong en oud, iedereen kan kleinschalig of grootschalig D(igitaal)-geweld uitoefenen. 'D-wapens' als aanvulling op A-, B- en C-wapens lijken niet via een non-proliferatie verdrag te regelen. Cybergeweld is de ultieme democratisering van geweld. Dit tegengaan is ieders verantwoordelijkheid.