Jannes H Mulder

www.janneshmulder.nl

Gepubliceerd op 29-06-2020

2020-06-29

Bullshit

betekenis & definitie

Bullshit! is een uitroep van verontwaardiging, ergernis, frustratie, afkeuring etc. Bullshit in woord en daad komt overeen met kletskoek verkopen, onzin beweren, bluffen, lucht bakken etc. Bij bullshit gaat het minder om waarheid of feiten maar meer om de boodschap, indruk en, vooral om nep.

Mensen willen of moeten ergens in geloven. In feiten en het persoonlijke verhaal. De vraag naar meningen zonder kennis van zaken en eigen behoefte een oordeel te geven via publieke optredens, praatprogramma’s en sociale media hebben het totale volume aan kletspraat sterk vergroot. Met bluf, een gezaghebbend gebaar en ostensief gedrag je punt maken. Wat onzin of nonsens verkopen en daar goed mee wegkomen. In de media is bullshit niet meer weg te denken.

Andere voorbeelden zijn zogenoemde bullshitbanen en bullshit kunst. De poepkunstwerken van Schippers in Museum Boijmans. Echt, nep of vals? Kunst, camp of toch kitsch? Kenmerkend voor bullshit in woord en daad is dat liegen en evident bedriegen geen rol spelen. Waarheid, bewuste verdoezeling van de waarheid spelen evenmin een rol. Humbug en bullshit zijn onschuldig. Bullshit wordt pas verwijtbaar als gebakken lucht in serieus gelul overgaat. Als eventuele lariekoek schadelijk wordt (kwakzalverij). Bluf en kul aanzet tot wraak en slachtoffers (gewelddadigheid).

Denk tenslotte aan nepnieuws en alternatieve feiten. Die on-zin geloof je toch niet? Is die non-sense nog geloofwaardig? Op het continuüm van Echt naar Nep naar Leugen & Bedrog komt na Echt eerst de nep en namaak van bullshit. Op deze schaal staat nep vóór de intentie om te liegen. De grenzen tussen nep, feiten en alternatieve feiten worden door te veel gebakken lucht diffuser. Daarmee krijgt bullshit in onze samenleving ook iets van sociale ondermijning.

Bronvermelding