Jannes H Mulder

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-05-2021

Bullshit

betekenis & definitie

Bullshit! Is een uitroep van verontwaardiging, ergernis, frustratie, afkeuring etc. Bullshit in woord en daad komt overeen met kletskoek verkopen, onzin beweren, bluffen, lucht bakken etc. Bij bullshit gaat het niet om feiten maar om de nep indruk.

Publieke optredens, praatprogramma’s en sociale media hebben het volume aan kletspraat vergroot. Zoals een mening zonder feitenkennis geven, onzin of nonsens verkopen en daar goed op de TV mee wegkomen. Of met bluf, een gezaghebbend gebaar en ostensief gedrag je punt maken. Mensen willen toch ergens in geloven? In de media is bullshit niet weg te denken.

Andere voorbeelden zijn zogenoemde bullshitbanen en bullshit kunst. De poepkunstwerken van Schippers in Museum Boijmans. Is dit nog echte kunst of toch kitsch? Bullshit filosofie is geen zonde zolang feitenvrije of bewuste verdoezeling van de waarheid maar geen rol spelen. Humbug en bullshit zijn in principe onschuldig zolang het niet om liegen of evident bedriegen gaat. Bullshit wordt pas verwijtbaar als gebakken lucht in serieus gelul overgaat. Als eventuele lariekoek schadelijk wordt (kwakzalverij). Bullshit wordt gevaarlijk zodra bluf en kul aanzet tot wraak en gewelddadigheid.

Denk tenslotte aan nepnieuws en alternatieve feiten. Die on-zin geloof je toch niet? Is die non-sense nog geloofwaardig? Op het continuüm van Echt naar Nep naar Leugen & Bedrog komt na Echt eerst halverwege Bullshit. Op deze schaal staat bullshit vóór de intentie om te liegen en te bedriegen. Probleem is dat te veel bullshit ervoor zorgt dat de grenzen tussen nep, harde feiten en alternatieve feiten diffuser worden. Daarmee krijgt bullshit in onze hedendaagse samenleving ook de mogelijkheid van sociale ondermijning.

Bronvermelding