Interpolis

Zorgbegrippen glashelder omschreven door Interpolis.

Gepubliceerd op 22-11-2016

2016-11-22

Naturapolis

betekenis & definitie

Een naturapolis is een zorgverzekering waarbij de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met zorgverleners. Bij een naturapolis krijgt men de zorg als men bij een van de gecontracteerde zorgverleners wordt verzorgd.

In Nederland wordt met betrekking tot zorgverzekeringen een onderscheid gemaakt tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een naturapolis kan men alleen zorg laten vergoeden bij zorgverleners met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. De zorg van een naturapolis wordt daarom ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Indien men een naturapolis heeft afgesloten en niet naar een van de gecontracteerde zorgverleners gaat, is de zorgverzekeraar niet verplicht om de volledige zorgkosten hiervan te vergoeden. Men moet voor niet-gecontracteerde zorg een deel van de zorgkosten zelf betalen. Dit vergoedingspercentage ligt vaak tussen de 20 en 35 procent van de totale zorgkosten.

Als alternatief op de naturapolis is het mogelijk om te kiezen voor een restitutiepolis. Hierbij staat het de verzekerde vrij om gebruik te maken van een zorgaanbieder naar keuze. Een restitutiepolis heeft over het algemeen een hogere zorgpremie dan een naturapolis. Daarnaast moet men bij een restitutiepolis de zorgkosten veelal in eerste instantie zelf betalen. Deze zorgkosten kunnen later worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Met welke zorgverleners een contract is afgesloten, en waar men dus zorg kan ontvangen met een naturapolis, is per zorgverzekeraar verschillend. In Nederland hebben de meeste zorgverzekeraars met betrekking tot hun naturapolis met veel verschillende zorgverleners contracten.