Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Rave

betekenis & definitie

Van origine een 'all night dance party' (zoals een house-party). De bezoekers van deze feestjes zijn (meestal zonder dat ze het weten) de tot vlees geworden 'cyberpunks': lasers, gierende muziek, 'cyberdelische' beelden en allerlei drugs zwepen de jongens en meisjes tot grote hoogten op en zorgen ervoor dat zij zich niet gedragen zoals een doorsnee gemeenteambtenaar in een midlife crisis zich gedraagt.

De 'cyberpunks' op Internet gaan hier op twee manieren mee om. De eerste groep voelt zich ermee verbonden, maar haalt het niet in zijn hoofd om zulke aanslagen op eigen lijf te plegen. Met elektronika hoeft dat ook helemaal niet. Met Internet kun je minstens zoveel 'netrips' beleven, dus waarom de hele nacht lopen te zweten? Maar van al die uren achter je computer word je niet bepaald fit: jaloezie op al die gespierde dansers en danseressen speelt wel degelijk een rol in het gevoel van verbondenheid.

De andere groep speelt weliswaar met Internet, maar is absoluut geen 'geek' of 'troglodyte'. Een speeltje is een speeltje en daar moet je niet meer aan toedichten dan het is. Deze groep gebruikt Internet om 'fleshworld' (echte) 'raves' aan te kondigen en als het feestje achter de rug is: om de 'rave' na te bespreken.