Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Netsurfing

betekenis & definitie

'Surfen' op Internet: het begrip is vermoedelijk afkomstig uit Californië, waar het onder jonge mannen haast een wet is om zo min mogelijk naar school te gaan en zo veel mogelijk op het strand rond te hangen om een mooie 'sun tan' te krijgen. Deze jonge heren frequenteren sportscholen voor de bi- en triceps, doen aan 'beach volleybal!', rijden in sportwagens (of op z'n minst glimmende motoren) en de grootste helden zijn superieur in één ding: surfen.

Surfen en Californië zijn bijna synoniemen. En waarom? Kennelijk omdat dat het enige is waarmee je indruk op de meisjes kunt maken (Californië en 'intelligent' zijn daarom absoluut geen synoniemen).

De 'wizards', maar vooral de 'newbies' en 'wannabees' uit Californië zitten dag in dag uit achter hun computerscherm. Zij zien de zon niet, weten niet waar het strand is, haten sportscholen, maar willen toch deel uitmaken van die ene, grote en glorieuze Californische traditie: het surfen (want ook zij willen indruk maken op de meisjes!). En als het geploeter door de branding niet tot de mogelijkheden behoort: dan worden we toch heer en meester over de elektronische brandingen?

Of dit de ware ontstaansgeschiedenis is of niet zal vooralsnog in het midden blijven liggen. Het begrip refereert in eik geval wel aan de methode waarop je via hypertext-links op World Wide Web van de ene informatieleverancier naar de andere gaat. Je klikt met je muis en je 'surft' van oost naar west, van noord naar zuid, en andersom. Net als met surfen geeft het je een gevoel van grote vrijheid: je vliegt van links naar rechts, naar boven en naar beneden. Zolang je de branding (lees: de elektronika) maar beheerst, kan er niets mis gaan.

Verwar 'netsurfen' vooral niet met 'SURFnet'. Op Internet zijn er twee 'SURFnets'. Allereerst is er een 'host' in de Verenigde Staten, die de 'netizen' alles op het terrein van surfen (in de 'fleshworld') wil aanbieden. En ten tweede is er een Nederlands subnetwerk binnen Internet, bestaande uit een aantal wetenschappelijke instellingen. Omdat het snel tot verwarring leidt, zijn de namen wat ongelukkig gekozen (maar ja... alles mag toch op Internet?).