Woordenboek Internettaal

Martin Bannink (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Cypherpunk

betekenis & definitie

Voor 'cypher' dient eigenlijk gelezen te worden: 'cipher'. Een 'cipher' is een boodschap in geheimschrift (een soort sleutel) en dit is precies waar de 'cypherpunk' zich mee bezighoudt.

Er circuleren natuurlijk berichten over Internet, waarvan het niet de bedoeling is dat iedereen die te zien krijgt. Het meest gevoelige is natuurlijk 'Ecash' (elektronische betalingen). Dergelijke berichten worden door middel van encryptie 'versleuteld' tot iets onleesbaars. De 'cypherpunk' stelt alles in het werk om deze sleutels te kraken, zodat hij (of zij) het bericht wél kan lezen. 'Sec' beschouwd kan het gezien worden als een hobby (een variant op puzzelen). Maar er kunnen wel een paar gevolgen aan kleven.

Naar verluidt beoefenen de meeste 'cypherpunks' deze hobby vanuit een zekere ideologie. Zij zijn van mening dat de westerse wereld allang geen democratie meer is, maar verworden is tot een 'technosysteem', waar werkelijke macht en bepalende beslissingen onzichtbaar zijn voor de bevolking. Door geheime berichten van de overheid of van het leger te kraken, wordt deze informatie voor iedereen beschikbaar en weten we allemaal wat er zich werkelijk afspeelt. Een president verkondigt bijvoorbeeld op tv dat hij absoluut niet van plan is om een afscheidingsbeweging in een provincie te gaan bestrijden, maar wie weet of het leger inmiddels aan het mobiliseren is? Door geheime orders te kraken, kun je er misschien achter komen. Uiteraard is dit kraken hoogst verboden, maar de 'cypherpunk' ligt er niet echt wakker van.

Dezelfde techniek kan ook op andere (bedenkelijke) manieren ingezet worden. Iemand bestelt bijvoorbeeld via Internet een set tuinstoelen (en dan hoeft er nog niet eens een betaling bij plaats te vinden). Door het bericht te ontcijferen kan de 'cypherpunk' zich voordoen als de besteller en de bestelling veranderen in zestig sets tuinstoelen (en hij schrijft er als verklaring bij dat hij zojuist een café geopend heeft met een flink terras). De leverancier is blij, maar de besteller weet niet wat hem overkomt. De 'cypherpunk', die zich met dit soort praktijken bezighoudt, kan zich niet beroepen op idealistische uitgangspunten: dit is gewoon kwaadaardig.

Een aantal deskundigen op Internet ('wizards') is van mening dat tot nu toe elk geheim bericht te kraken is en dat is een nadenkertje bij het gebruik van Internet voor dit soort berichten.