Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Channel

betekenis & definitie

Een kanaal op 'IRC' (Internet Relay Chat). Als je een bepaald kanaal kiest, kan iedereen op hetzelfde kanaal je boodschappen 'real time' zien (en er onmiddellijk op reageren).

Een kanaal kan herkenbaar zijn aan een nummer, maar meestal door een naam, voorafgegaan door het #-teken (of het ö-teken). Als er ergens een internationale crisis uitbreekt (zoals indertijd met de Golfoorlog, of de aardbeving in Kobe), heeft het kanaal '#report' honderden deelnemers, die berichten uitwisselen.

De berichtgeving is meestal een stuk sneller dan via radio en tv en soms ook nog betrouwbaarder, omdat ooggetuigen ter plekke - zonder politieke of andere belangenbinding - ongecensureerd verslag doen. Een 'channel' bestaat net zolang als er deelnemers aan een discussie aanwezig zijn. Verlaat de laatste persoon het kanaal, dan houdt het op te bestaan.

Er zijn geen statistische gegevens voorhanden, maar 'IRC' is zonder enige twijfel 's werelds populairste babbelbox: de gedachte dat je met iedereen ter wereld kunt praten over je grootste hobby is voor velen bijzonder charmant.