Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Bot

betekenis & definitie

Een afkorting van 'robot': op 'IRC' zijn het programma's die op een aantal signalen een automatische reactie genereren. Als er zich een nieuwe deelnemer in een discussie meldt, zal hij (of zij) meestal de anderen groeten.

Als je een programmaatje hebt dat automatisch mensen terug groet, hoef je het niet telkens op je toetsenbord in te tikken. Problemen ontstaan als er op het betreffende gesprekskanaal iemand anders zit met een 'bot', die ook automatisch terug groet: de beide 'bots' blijven op elkaar reageren en er ontstaat een oneindige hoeveelheid groetjes over en weer. Het gesprekskanaal is op slag onbruikbaar geworden: niemand kan meer iets zeggen, omdat de twee 'bots' niet uitgegroet raken.

Er zijn ook 'helpbots': programma's die automatisch het antwoord geven op de meest gestelde vragen over het gesprekskanaal.

Op 'IRC' zijn er ook gevreesde 'bots' (soms aangeduid als 'warbots ): computerprogramma's die de ontregeling van een kanaal tot doel hebben. Een gangbare techniek daarbij is het trachten 'netsplits' te veroorzaken, waardoor de deelnemers aan een gesprek niet meer met elkaar kunnen communiceren. Dat betekent 'werk aan de winkel' voor de 'chanop': de persoon in kwestie moet getraceerd en ge-'K-lined' worden (lees: hij of zij moet in een 'kiil file' terechtkomen, zodat het geen tweede keer gebeurt).

Op een MUD is een 'bot' een computerprogramma dat met de MUD contact legt en pretendeert een mens te zijn (om andere spelers in de MUD om de tuin te leiden). Slimme programmeurs kunnen interactieve programma's maken, die op bijzonder veel vragen en opmerkingen kunnen reageren, zodat de ander denkt dat het echt iemand is. Om dit te testen, stellen mensen herhaald dezelfde vraag (omdat zij denken dat een mens telkens een ander antwoord geeft, maar een 'bot' hetzelfde). De slimme 'bots' hebben op elke vraag diverse antwoorden en kunnen mensen inderdaad voor de gek houden. Er gaat het gerucht dat er eens een Julia door de MUD's doolde: sterk, slim en beeldschoon. Iedereen wilde met Julia spelen, want ze was zo lief, grappig en aantrekkelijk, maar Julia bleek een 'bot' te zijn.