Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Artificial life

betekenis & definitie

De wetenschap van 'artificial life' neemt de bestaande biologie als uitgangspunt. Hierop voortbordurend probeert deze wetenschap biologische fenomenen via computers technologisch na te bootsen.

Het is niet de bedoeling om simpelweg te ontdekken welke menselijke (of dierlijke) functies door computers 'overgenomen' zouden kunnen worden. Het dient twee andere doelen: allereerst om via 'kopiefuncties' in computers te trachten méér te begrijpen van die functies, zoals die door mens (of dier) uitgevoerd kunnen worden. Dit kan de medische wetenschap helpen, maar het kan ook nanotechnologie perfectioneren. Aan de andere kant dient het ook zeer praktische doelen, zoals het verbeteren van protheses, maar ook het (laten) verrichten van menseiijke functies in onmenselijke omstandigheden (denk aan de robots die mensen vervangen hebben bij lopende-bandwerkzaamheden in fabrieken).

Met name gevoed door de science-fiction-literatuur zijn er op Internet nogal wat groepen mensen verder gaan fantaseren op dit concept. Een 'cyborg' is hier een voorbeeld van: dit kan een aap zijn, die de hersenen heeft van een professor, omdat hij (via elektroden) aangesloten is op een 'artificial intelligence' computer. Er lopen genoeg 'geeks' en 'nerds' rond, die hier dagelijks over dromen en er met de hele wereld over willen praten.