Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Access provider

betekenis & definitie

Een 'toegangverschaffer': een organisatie die over een 'gate- way' beschikt en waar je een abonnement kunt nemen, zodat je via hun computer toegang hebt tot Internet. Access providers zijn er in bijna alle landen van de wereld.

Sommige organisaties hebben winstoogmerk (in Nederland bijvoorbeeld Planet Internet) en andere organisaties zijn ideëel (in Nederland bijvoorbeeld XS4ali - lees: access for all).

Access providers verlenen in de regel wat meer service dan alleen toegang tot Internet. Een van de belangrijkste functies is e-mail: elektronische post op Internet kan niet zomaar van de ene computer naar de andere computer gaan. De personal

computer, waarover de meeste mensen beschikken, kan de techniek niet aan. Daarom bevat een abonnement bijna altijd de faciliteit van een persoonlijke elektronische brievenbus op Internet, van daaruit stuur je berichten (en kun je ze ontvangen). Via de 'gateway' van de access provider kan vervolgens de vertaalslag gemaakt worden naar je eigen PC of Mac en kun je de berichten downloaden. Het is wat bewerkelijk, maar er staat een geweldig voordeel tegenover: je bent 24 uur per dag bereikbaar (anders zou je zelf, bijvoorbeeld thuis, je PC 24 uur per dag aan moeten laten staan en dat doet niemand). In de Verenigde Staten heet een access provider in de regel een 'Internet Service Provider' (of verkort: 'Service Provider'). Grote access providers in de Verenigde Staten zijn America On Line (AOL), Prodigy en Genie.