Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Acceptable Use Policy (AUP)

betekenis & definitie

Het beleid dat een eigenaar van een netwerk voert ten aanzien van de vraag wat er wei en niet toelaatbaar is op dat netwerk. Omdat Internet bestaat uit een verzameling van duizenden netwerken, kun je van het ene net naar het andere 'surfen', waar ineens heel andere regels gelden.

De System operator ('sysop') of de netwerkadministrateur (die de hoogste bevoegdheden hebben op een netwerk) is verantwoordelijk voor de handhaving van dat beleid.

Een onderwerp waarover niemand uitgepraat raakt: naaktfoto's op computers en netwerken van (met name Amerikaanse) universiteiten. Voor medisch wetenschappelijk onderzoek zullen dergelijke foto's zonder meer noodzakelijk zijn. Vraag is dan: zijn foto's uit de Playboy eveneens voor dit onderzoek relevant? Er zijn mensen die vinden van wel (en geef ze eens ongelijk!), maar bijna alle universiteiten weren dit materiaal van hun computers en netwerken: het valt buiten het kader van hun 'acceptable use policy'.

Een kortstondige uitzondering op deze regel was de Technische Universiteit van Delft, waar een clubje studenten de '17e verdieping' open stelde: een fikse verzameling erotisch fotomateriaal. De '17e verdieping' werd binnen enkele dagen fameus op Internet: uit alle delen van de wereld stortten zich talloze mensen op dit deel van de computer in Delft, waardoor de rest van de computer - voor wetenschappelijk werk - onbruikbaar werd. De '17e verdieping' is daarna gesloten, maar de legende op Internet leeft voort.