Soeploodsoproer - Het Soeploodsoproer, zo genoemd naar de soeploods, een loods op de Herenmarkt, waar 's winters aan behoeftigen soep werd uitgedeeld. Op 3 juli 1835 is het hier tot een oproer gekomen, dat de volgende oorzaak had. In 1833 was bij wet bepaald dat eigenaars van huizen met een huurwaarde beneden ƒ 80 zelfde belasting daarvoor moesten betalen, "behoudens verhaal op de huurders".
Dit had het misnoegen van de huiseigenaren opgewekt en toen de inventaris van een van hen, die geweigerd had de belasting te betalen, op de Herenmarkt in het openbaar zou worden verkocht, kwam het onder het volk, dat waarschijnlijk daartoe was opgezet, tot oproerige betogingen. Eerst de volgende dag was de schutterij het oproer, waarbij de soeploods in brand gestoken was, weer meester. Niettemin werd de regerende burgemeester, F. van de Poll, ontslagen, omdat hij naar de mening van de autoriteiten niet tijdig de cavalerie te hulp had geroepen.
LIT. J.Z. Kannegieter, Het belastingoproer te Amsterdam in 1835, J.A. 1935, 249, 270, 280 en 284; mr J.H. van den Hoek Ostende, De Schutterij II, O.A. 1968, 194.