XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Corver, Joan en Gerrit

betekenis & definitie

Corver, Joan en Gerrit - Leden van een roemrucht A'dams geslacht, leefden in het stadhouderloze tijdperk in de Republiek der Verenigde Nederlanden, waarin A. een belangrijke rol speelde. Mr. Joan Corver (1628-1716) was een invloedrijke burgemeester in de jaren 1702-1716, waarin de invloed van A. ook op nationaal niveau beslissend was. Problemen als de monarchale plaats van de familie Nassau uit Friesland en de internationale betrekkingen van de Republiek werden in feite behandeld volgens de inzichten van zijn burgemeesters. Na Joan Corver werd dit politieke systeem voortgezet, getuige onder meer de wijze waarop de benoemingen van de raadspensionarissen verliepen.

In 1743 werd Joans kleinzoon Gerrit (1690-1756) de ware leider in het stadhuis van A. Hij was het die bij het streven van Willem IV om stadhouder van Holland te worden, uiteindelijk tegenover de prins kwam te staan. Na sept. 1747 (Willem was met steun van zijn schoonvader George II van Engeland in het bezit van het stadhouderschap gekomen) woedde in het land een felle politieke strijd, gepaard met oproeren en relletjes. Corver was zich ervan bewust dat zijn autoriteit afhankelijk was van de oude privileges van de stad. Hij weigerde een overeenkomst te sluiten die zou inhouden dat de prins het recht kreeg tegen de privileges te handelen. De machtsstrijd tussen Willem IV en Gerrit Corver eindigde in het besluit van de laatste ontslag te nemen. Met hem traden alle leden van de stadsregering af.

LIT. B. Bijtelaar, Het Huis Herengracht 539, O.A. 1959, 327; dr. A. Porta, Joan en Gerrit Corver, de politieke macht van Amsterdam, 1975.

< >