Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 07-08-2018

Emulsine

betekenis & definitie

Emulsine of synapthase is eene zelfstandigheid, die op eene eiwitachtige stof gelijkt en vooral in zoete amandelen voorkomt. Zij werd ontdekt door Robiquet en bevat volgens Buil 43% koolstof en 11% stikstof.

Men verkrijgt ze, wanneer men het waterig aftreksel van amandeldeeg bij eene temperatuur van 25°C. ongeveer 12 uren laat staan, met azijnzuur de eiwitachtige stof doet neêrslaan, en uit de gefiltreerde oplossing door middel van alkohol de emulsine doet bezinken. Zij is zwavelhoudend en heeft eene eigenaardige werking op de amygdaline. Deze namelijk wordt door emulsine en water in bittere-amandelolie, blaauwzuur en suiker gescheiden. Hierdoor ontstaat de eigenaardige reuk eener emulsie van bittere amandelen, en men verkrijgt dezelfde uitkomst, wanneer men eene oplossing van amygdaline met eene emulsie van zoete amandelen vermengt. Op dergelijke wijze zet de emulsine de andere suikerverbindingen (glycosiden) om in druivensuiker en de daarmede verbondene stof.

Of de emulsine met de myrosine uit het mosterdzaad en met de diastase is vermaagschapt, werd nog niet uitgemaakt, doch men weet, dat zij, even als de diastase, hare werking op de amygdaline verliest, indien de oplossing tot het kookpunt wordt verwarmd. In gedroogden toestand verdraagt zij eene hitte van 100°C.

De reukwerken-fabrikanten geven aan sommige praeparaten, die, met water aangemengd, eene melkachtige vloeistof opleveren en tot verfraaijing der huid dienen, desgelijks den naam van emulsine.

< >