Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 06-08-2018

Desaugiers

betekenis & definitie

Desaugiers. Onder dezen naam vermelden wij:

Marc Antoine Desaugiers, een opera-componist, geboren te Frejus in 1752 en overleden den 10den September 1793. Hij schreef onder anderen het beroemde stuk „Prise de la Bastille”, dat in de kerk van Nôtre Dame werd uitgevoerd.

Marc Antoine Madelaine Desaugiers, een zoon van den voorgaande. Deze Fransche volkszanger werd geboren te Frejus den 17den November 1772, ontving, als bestemd voor den geestelijken stand, zijne opleiding aan het collége-Mazarin, doch koos op zijn 17de jaar een anderen weg doordien hij met een blijspel optrad, hetwelk grooten bijval vond. Ook eene opera, door hem gedicht, om zijn vader met dat besluit te verzoenen, en door dezen op muziek gebragt, beviel zeer goed.

Om aan de stormen der Omwenteling te ontsnappen, begaf hij zich naar St. Domingo, waar hij tegen de oproerige Negers moest vechten. Hij werd door hen gevangen genomen en bragt er naauwelijks het leven af. Berooid bereikte hij de kust, werd door een Engelsch schip naar New-York gebragt, en vestigde zich als muziek-onderwijzer te Philadelphia. Nadat hij het noodige geld voor de reis verworven had, keerde hij naar Frankrijk terug, en vond er als dichter van volksliederen algemeene toejuiching.

Gedurende de laatste 10 jaren van zijn leven was hij directeur van het vaudevilletheater in de Rue de Chartres. Hij overleed den 9den Augustus 1827. Zijne liederen en blijspelen onderscheiden zich door luchtigheid en geestigheid, en van zijne „Chansons et poésies diverses (4 dln)” verscheen in zijn sterfjaar eene 6de uitgave. Van zijne tooneelstukken noemen wij: „La Chatte merveilleuse”, — „Les deux Boxeurs”, — „Arlequin musard”,— „Les Bateliers du Niemen”, — „Le diner de Madelon”, — „Le départ pour St. Vais”, — en „Les trois étages”, waarop vele andere volgden. Veel opgang maakte vooral zijne geschiedenis der Honderd dagen in vaudevilles, getiteld „Le terme d’un règne et le règne d’un terme etc. (1815)”.

< >