Boetzelaer is de naam van een oudadellijk geslacht, afkomstig uit het land van Cleef. Slechts enkele van de vele bekende leden van dit geslacht zullen wij opnoemen, te weten:
Rutger van den Boetzelaer, die in zijn tijd onder de krijgshelden gerekend werd. Hij leefde nog in 1379.
Rutger van den Boetzelaer, een kleinzoon van den voorgaande. Door zijn huwelijk met Elburg van Langerak bragt hij de helft der baronnie van Asperen in zijn stamhuis over, was de stamvader van den Hollandschen tak, en werd in 1460 door Willem van Buren gedood.
Wessel van den Boetzelaer, heer van Langerak en Asperen, een achterkleinzoon van den voorgaande. Hij was een onderteekenaar van het Verbond der Edelen, een voorstander van de Hervormde godsdienst, en werd door den Bloedraad uit het land gebannen. Hij overleed echter te Rossem in Gelderland in 1575.
Floris van den Boetzelaer, heer van Langerak en Carnisse. Hij was de oudste zoon van den voorgaande, onderteekenaar van het Verbond der Edelen en een ijveraar voor de Hervorming. Hij overleed in 1575.
Rutger van den Boetzelaer, heer van Langerak en Carnisse en vervolgens ook van Asperen, een broeder van den voorgaande. Ook hij werd door Alva gebannen, maar was zeer bevriend met Willem I, prins van Oranje en een vurig voorstander van Nederlands onafhankelijkheid. Hij werd omtrent de gewigtigste aangelegenheden geraadpleegd en overleed in 1604 op 70-jarigen ouderdom. Nog drie andere broeders van dezen waren onderteekenaars van het Verbond der Edelen; zijn broeder Wessel sneuvelde den 13den Maart 1567 bij Austruweel.
Rutger Wessel, baron van den Boetzelaer, heer van Asperen, een geleerd man, die onder prins Maurits de wapens droeg en zijn best deed, om Johan van Oldenbarneveldt uit den kerker te ontslaan. Keizer Matthias verhief hem in 1612 tot baron van het Heilige Roomsche rijk. Hij heeft een paar geschriften uitgegeven, en overleed den 1sten October 1632.
Gideon, baron van den Boetzelaer, een broeder van den voorgaande. Hij werd geboren in 1569, genoot het onderwijs van Lipsius, reisde in het buitenland, en was geruimen tijd ambassadeur aan het Hof van Frankrijk.
Filips Jacob, graaf van den Boetzelaer, heer van Asperen en Langerak. Hij werd geboren den 23sten Maart 1690, en door Karel VI in 1730 in den rijksgravenstand opgenomen.
Karel, baron van den Boetzelaer, heer van Aarlanderveen. Hij werd geboren den 6den Augustus 1728 en was adjudant-generaal van den stadhouder Willem V, onderscheidde zich als generaal-majoor en gouverneur van de vesting Willemstad in 1793, werd bevorderd tot luitenant-generaal en met eerbewijzen overladen, bekleedde tot in 1797 den post van grootmeester-nationaal der vrijmetselaars, en overleed te IJsselstein den 21sten September van laatstgenoemd jaar.