Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Blennorrhoe

betekenis & definitie

Blennorhoe of slijmvloed noemt men eene buitengewoon sterke afscheiding van slijm door de slijmvliezen en klieren. Die on­gesteldheid kan voorkomen in de verschillende ligchaamsdeelen, waar zich slijmvliezen be­vinden, zooals aan de oogleden, de longen, de geslachtsdeelen, den endeldarm enz.

Het slijm kan zeer verschillend van gesteldheid en in het algemeen goed- of boosaardig zijn. Het slijm van blennorrhoe bij de oogziekte van jonggeborenen en bij de Egyptische oogziekte kan die ziekten op gezonden overbrengen, en ook de druiper is zeer besmettelijk. Daarentegen heeft men ook een goedaardigen slijmvloed, die volstrekt niet aanstekend is. Blennorrhoe komt bij vrouwen dikwijls voor onder den naam van witten vloed (fluor albus), waarbij de witte kleur ontstaat door de vele opperhuid-cellen, die tevens af­gescheiden worden. Een langdurige blennor­rhoe tast het slijmvlies aan en verslapt dat zoo sterk, dat men alleen herstel ver­wachten kan door eene zorgvuldige behande­ling. Als de afscheiding van slijm niet groot is, gevoelt de lijder weinig hinder, maar bij hare sterke vermeerdering wordt het ligchaam uitgeput. Hier dient men derhalve perk te stellen aan de kwaal, die door slechte woningen, gebrek aan frissche lucht, ontoe­reikend voedsel, zorg en kommer sterk be­vorderd wordt.

Men zoeke dus die ongunstige omstandigheden met betere te verwisselen, dan zal in vele gevallen de genezing volgen. Voor ’t overige hebben bij slijmvloed koude baden, vooral zeebaden, alsmede koude was- schingen eene heilzame werking. Bestaat er reeds bloed-armoede, dan geve men ijzer- praeparaten. In den laatsten tijd heeft men zamentrekkende middelen, zooals oplossingen van helschen steen, zwavelzuur zink, koper­vitriool, aluin en looistof met goed gevolg regtstreeks met een penseel op het aange­taste slijmvlies gebragt. Somtijds is het ge­bruik van helschen steen, om het slijmvlies te branden, onvermijdelijk; zelfe heeft men wel eens zijne toevlugt genomen tot gloeijend ijzer.

< >