Het Wetboek van Koophandel schrijft voor, dat iedere verzekering schriftelijk moet worden aangegaan bij een acte, welke den naam van polis draagt; een polis is dus een schriftelijk contract van verzekering, waarin rechten en verplichtingen van den verzekerde en van den verzekeraar, nauwkeurig zijn omschreven. Zeer veel verzekeringen beogen ongeveer hetzelfde doel, bijv. verzekering tegen schade door brand, diefstal, inbraak, ongeval, ziekte, overlijden; schade door evenementen tijdens transport, door handelingen van oorlogvoerende partijen (molest) enz.
In alle gelijksoortige gevallen zal de inhoud van de polis ook in hoofdzaak gelijk wezen. Men is er dus ook toe overgegaan de polissen niet meer uit te schrijven, maar te doen drukken; te meer omdat de assuradeuren (verzekeraars) onderling een aantal voorwaarden hadden vastgesteld, die zij als den grondslag'van iedere, tot die soort behorende, verzekering beschouwen.
Een verzekering op zulk een, door assuradeuren in onderling overleg opgestelde, polis heet een verzekering afgesloten op beurs-polis, aangezien deze voorwaarden ter beurze zijn bekend gemaakt. Natuurlijk kan er in onderling overleg wel een wijziging in worden aangebracht.
Overigens is natuurlijk ieder vrij in bizondere gevallen bizondere voorwaarden te bedingen, die dan op de polis worden bij geschreven.