is de naam van een belangwekkende theorie, welke het eerst is opgesteld door onzen beroemden landgenoot professor Hugo de Vries en die handelt over een merkwaardig verschijnsel, dat zich in het leven van planten en dieren voordoet. Wij zullen ons nu, omdat prof.
Hugo de Vries vooral plantkundige was, Mutatietheorie. — Prof. Dr.
Hugo de Vries, de opsteller van de mutatietheorie.in onze korte bespreking van deze vermaarde theorie, tot de planten bepalen.
Reeds vóór hem was, o.a. door Darwin, opgemerkt, dat in opeenvolgende geslachten van planten soms enkele exemplaren plotseling sterke afwijkingen vertonen, die men maar niet eenvoudigweg kon beschouwen als z.g. „variaties”, d.w.z. spelingen van de natuur, doch die zo diep ingrijpen in het ganse organisme van de betrokken planten, dat zij een nieuwe zelfstandige soort vormen. Het verschijnsel noemde Hugo de Vries mutatie. Nu moet je goed begrijpen, dat men veronderstelt, dat men hier niet te doen heeft met z.g. bastaardvormen, d.w.z. vormen, welke ontstaan als gevolg van kruising van twee ongelijke soorten. Variaties zijn ook niet erfelijk, d.w.z. dat de afstammelingen dezer planten de afwijkingen niet overnemen, de mutaties echter zijn wèl erfelijk: de jonge planten vertonen dezelfde afwijkingen als de ouders. Op grond hiervan verdedigde professor Hugo de Vries nu een dertig jaar geleden het denkbeeld, dat nieuwe soorten uitsluitend door mutatie ontstaan. Zijn gevolgtrekking was het resultaat van een onderzoek, dat zich uitstrekte over meer dan 50.000 exemplaren van de Theunisbloem! Onder deze tienduizenden plantjes ontdekte professor de Vries zeven mutaties.
Ook zijn latere onderzoekingen hadden vooral betrekking op deze plant. Hij was van mening, dat elke soort slechts op een bepaalden tijd een neiging tot mutatie vertoont en dat in elk geval tussen twee mutatieperioden een lange tijd van gelijkvormige ontwikkeling verloopt.
Deze stelling van professor de Vries vond in de wetenschappelijke wereld instemming zowel als felle bestrijding en nog heden ten dage zijn de meningen der geleerden over dit onderwerp in hoge mate uiteenlopend.