Onder Griekse mythologie hebben we jullie al verteld, dat Hermes de god der reizigers en kooplui was. In zijn functie van god der reizigers had men hem de zogenaamde hermen gewijd.
Het waren zuilen, waar bovenop een Hermeskop prijkte en deze zuilen stonden overal verspreid op pleinen en kruispunten, om op deze wijze de hulp van de godheid bij handel en verkeer in te roepen. Ja — uit de hermen ontwikkelde zich in Noord-Afrika de... wegwijzer!Welk een belangrijke plaats deze hermen innamen bij de Grieken, blijkt wel uit het proces, dat wegens heiligschennis tegen Alcibiades gevoerd werd.
In 415 v. Chr., tijdens een der korte rustperioden in den Peloponnesischen oorlog tussen Athene en Sparta, stelde Alcibiades, die toen een der leiders in Athene was, voor, om Sicilië, waar op dat moment veel innerlijke twist heerste, voor Athene te veroveren.
Vele Atheners vonden het plan te gevaarlijk, maar Alcibiades wist door te zetten. Dit joeg velen tegen hem in het harnas en zijn politieke vijanden loerden op het geschikte moment, om hem te doen vallen.
Nu stond Alcibiades bekend om zijn spotten met den godsdienst, wat binnen bepaalde grenzen in de oudheid niet strafbaar was, maar toch velen ergerde.
Kort voor de afvaart van de expeditie naar Sicilië, vond men ’s morgens de koppen van alle hermen te Athene van hun voetstuk afgeslagen. Terecht of ten onrechte, dit is nooit uitgemaakt, verdacht men Alcibiades van deze heiligschennis.
Eerst durfde men hem niet aan en liet men hem toch naar Sicilië vertrekken. Na enige dagen stuurde men echter een vaartuig de vloot achterop, om Alcibiades terug te halen.
Alcibiades gaf geen gehoor aan de roepstem uit Athene en vluchtte naar Sparta.