Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Djatihout

betekenis & definitie

is één der mooiste en beste houtsoorten ter wereld. Het is buitengewoon sterk en tegen alle klimaatsinvloeden bestand.

Bovendien krimpt het, als het goed gedroogd is, practisch niet en evenmin trekt het krom.De Djatiboom komt voor in Brits-Indië en ook in ons Indië, vooral op Java, waar de bossen tegenwoordig in den regel door den staat geëxploiteerd worden.

Er wordt natuurlijk niet in het wilde weg gekapt, maar slechts bepaalde gedeelten worden gerooid en op de vrij gekomen plaatsen worden nieuwe stekken gepoot, zodat het bos steeds gevuld blijft en er geen roofbouw gepleegd wordt.

Deze bossen beslaan op Java meer dan 750.000 H.A., dus meer dan een vijfde deel van de oppervlakte van ons vaderland.

In de eerste jaren dunt men het bos voortdurend uit, omdat anders de stammen elkaar zouden verdringen. Echter niet te veel, de bomen blijven toch nog vrij dicht opeen staan, om te verkrijgen, dat zij zich rechtop in de hoogte ontwikkelen. Als de bomen volwassen zijn, bedraagt hun hoogte meestal twintig à dertig meter.

Nu schilt men beneden rondom den stam een ring weg. De djatiboom is dan ten dode opgeschreven, want de levenssappen kunnen nu niet meer aan den stam toegevoerd worden.

Als de boom gestorven is, begint het hout uit te drogen en eerst dan gaat men tot het kappen over.

De bomen worden dan uit het bos gesleept, naar de fabriek gevoerd en daar tot balken en planken verwerkt. Verreweg het grootste deel van de productie wordt in Indië zelf gebruikt. Zoals gezegd, is het djatihout bestand tegen klimaatsinvloeden, maar ook tegen witte mieren en daarom gebruikt men het vooral in Indië graag voor spoorweg- en waterbouwwerken, en vooral voor meubels. Verder wordt djatihout veel voor den scheepsbouw gebruikt. Voor huizenbouw is het in den regel te duur.

In de Engelse koloniën heet djatihout teakhout (spreek uit: tiekhout) en daarom noemt men het djatihout, dat van Java komt, ook wel Java-teak . Een voordeel is nog, dat het djatihout bij zijn grote sterkte zo licht is; het soortelijk gewicht bedraagt namelijk slechts 0.68.

< >