is een van de fijnste wijnen ter wereld. Wij verstaan eronder het meest witte mousserende vocht, dat geperst wordt uit de wijndruiven, die groeien in de Franse landstreek Champagne.
Mousseren wil zeggen: opbruisen, zó sterk, dat wanneer de fleskurk van alle verdere omhulsels, capsule enz. is ontdaan, zij met een knal van de fles springt, soms tegen den zolder, als je er niet bijtijds bij bent om haar vast te houden. De allerbekendste champagne komt uit de buurt van Rheims en Epernay.De rode, „stille” wijn uit Champagne is alleen in die streek zelf bekend en wordt niet uitgevoerd. Daarentegen is de witte zó wereldberoemd en over de hele wereld geliefd, dat men alle andere, ook de niet-Franse mousserende wijnen, eveneens champagne is gaan noemen.
Laten wij er nog aan toevoegen, dat de witte champagne niet uitsluitend of zelfs vooral uit witte druiven komt en dat de wijn, nadat hij uit de persen komt, nog een hele. bewerking ondergaat, voordat hij drinkbare champagne is. Het mengen van champagne is bovendien heel lastig. Ook nadat hij in de eigenaardige flessen is getapt, die 20 atmospheren druk moeten kunnen weerstaan, laat men hem nog niet met rust. Hij wordt later nog weer ontkurkt, „schoon gemaakt” en met alcohol en kandij versterkt.