kerrie [specerij]. Kerrie (Engels curry) is de algemeen bekende naam van een soort van specerij, uit de gepulveriseerde bladeren van verschillende aromatische planten vervaardigd, die ons uit Oost-Indië wordt aangebracht en doorgaans in flessen in de handel komt. Onder de planten uit wier bladeren kerrie bereid wordt, noemt men Bergera Königi, Canthium parviflorum en andere. Het woord stamt uit het Tamil, luidt in die taal juist gezegd Kari (zoals het ook te Batavia door de inlanders wordt uitgesproken) en betekent eigenlijk ‘een gerecht, een schotel’. Daar nu de inlandse gerechten van de Malabaren doorgaans met geurige kruiden worden toebereid, hebben de Europeanen die naam niet voor het hele gerecht, maar alleen voor die toespijs opgevat.
Bij Van Linschoten, Itinerario, p. 99, vindt men de vorm carryl gebruikt: ‘koken nimmermeer rijs ofte daer moet tamarinio bijwesen, waaruit hunnen compost, die zij carryl noemen, toemaken.’ De tegenwoordige vorm kerrie schijnt rechtstreeks van het Engelse curry af te stammen, evenals wij, naar het mij toeschijnt, herrie, dat een gewoon volkswoord is geworden, ofschoon het nog in geen Nederlands woordenboek wordt gevonden, hebben gemaakt van het Engelse hurry, dat ‘spoed, overhaasting, verwarring, rumoer’ betekent.
Gepubliceerd op 15-08-2017
kerrie 1
betekenis & definitie