(Eng.: display terminal, screen terminal), of beeldschermterminal, computerterminal of -eindstation, bestaande uit een beeldbuis of ander beeldweergeefsysteem en een toetsenpaneel (gelijkend op een toetsenbord van een schrijfmachine) en dienende voor het invoeren van gegevens (letters, cijfers, tekens) naar een computersysteem en voor het visueel kenbaar maken van gegevens, welke door een computersysteem geleverd worden. Bij het intoetsen van gegevens verschijnen deze op het beeldscherm en worden zij naar de computer gezonden.
Na verwerking van deze gegevens kan de computer een antwoord formuleren en dat op het beeldscherm projecteren.Er bestaan in principe twee soorten beeldschermterminals. Doorgaans worden terminals gebruikt met beeldbuizen die op een aantal vaste posities alfanumerieke tekens en enkele speciale tekens, zoals leestekens en wiskundige symbolen, kunnen weergeven. Minder algemeen is het gebruik van de grafische beeldbuisstations die onder besturing van een computer elk willekeurig getekend beeld (grafiek, tekening) kunnen weergeven. Grafische beeldbuisstations kunnen worden gebruikt door bijv. bouw- en werktuigkundige ontwerpers: geprojecteerde tekeningen kunnen met behulp van een lichtpen worden verbeterd en gewijzigd en in het computergeheugen worden vastgelegd; mede hierdoor zijn deze beeldbuisstations kostbaarder en vereisen zij een ingewikkelder computerbesturing. Ook zijn combinaties van beide typen beeldschermen mogelijk, waarbij op een deel van het scherm een tekening kan worden geprojecteerd, die elders op het scherm kan worden aangevuld met alfanumerieke informatie. Een voorbeeld van dit laatste is het door het recentelijk ontwikkelde handtekeningverificatiesysteem, waarbij de computer de digitale informatie van een handtekening van een magneetschijf haalt en deze met aanvullende alfanumerieke gegevens op een beeldbuis projecteert.
In het algemeen is het beeldscherm onderdeel van een elektronenstraalbuis. Van latere datum is het beeldscherm dat tekens weergeeft door middel van een gasontladingspaneel, dat bestaat uit een platte, met bepaalde gassen gevulde glazen ruimte, waarin een matrix van draden is aangebracht. Door potentiaalverschillen ontstaan op de kruispunten van de draden oplichtende puntjes, waaruit de tekens worden opgebouwd.
De meeste beeldschermen geven de tekens in een bepaalde kleur weer (meestal verlichte groene of blauwe plekken op een donkere achtergrond). Meer-kleurenschermen zijn kostbaarder, doch bieden wel het voordeel van de overzichtelijkheid. Op gewone beeldschermen kan de overzichtelijkheid worden bevorderd doordat bepaalde tekstgedeelten met verhoogde helderheid kunnen worden weergegeven.
Het toetsenbord van een beeldbuisstation omvat naast de gewone schrijfmachinetoetsen vaak een aantal zogenaamde functietoetsen. De gebruiker kan door het indrukken van deze toetsen bepaalde, vaak voorkomende programmadelen activeren. Zowel gewone als grafische beeldbuisstations kunnen worden uitgerust met een lichtpen. Dit hulpmiddel doet dienst als invoermedium. Door met de lichtpen bepaalde tekstgedeelten op het scherm aan te wijzen kunnen deze bijv. door de computer worden verwerkt of uit een bestand worden verwijderd. De verbinding tussen beeldbuisstations en de computer bestaat op korte afstanden uit kabels. Bij teleprocessing of gegevensverwerking op afstand wordt via modems gebruik gemaakt van het openbare telefoonnet (kabel, straal- of satellietverbinding).
Beeldbuisstations worden de laatste jaren in toenemende mate toegepast bijv. bij luchtvaartreserveringssystemen, het telefonisch accepteren van orders bij banken, bij de invoer van gegevens in de computer (data entry) en als conversatiemedium voor de operator van een modern computersysteem. Hierbij verschaft de computer vaak begeleidende informatie die door de gebruiker snel en correct kan worden gecompleteerd. Voorts worden deze terminals toegepast bij het raadplegen van omvangrijke gegevensbestanden (data banks). Door gebruik te maken van een functietoets kan hierbij door een bestand worden ‘gebladerd’, door achter elkaar opeenvolgende pagina’s te laten verschijnen.
Beeldbuisstations worden ook veel gebruikt bij de zogenaamde conversationele computertoepassingen, waarbij de gebruiker met de computer een dialoog onderhoudt en waarbij de machine het rekenwerk uitvoert. Om na afloop van een dergelijke zitting over het noodzakelijke naslagwerk te kunnen beschikken, wordt naast het beeldbuisstation, waarop de teksten niet permanent kunnen worden vastgelegd, van een regeldrukker gebruik gemaakt.
Met betrekking tot de toekomst is een tendentie merkbaar, die gaat in de richting van beeldbuisstations die tot op zekere hoogte onafhankelijk werken van het centrale computersysteem. Daartoe worden terminals gebouwd en ontwikkeld met een eigen, zij het beperkte verwerkingscapaciteit. Het doel van deze ‘intelligente’ terminals is de centrale computer te ontlasten van al te eenvoudig routinewerk. In de praktijk is deze vorm van gedecentraliseerde verwerkingscapaciteit geïntegreerd in de zogenaamde ‘Systems Network Architecture’. Door de grote mate van onafhankelijkheid van de centrale computer kan een dergelijk terminalnetwerk blijven functioneren wanneer de computer uitvalt.